A TEHETSÉGGONDOZÁS KÖZÖS ÜGY!

Budapest, 2021. október 7. – 2021. október 7-én és 8-án szervezik meg a Budapest Talent Summit nemzetközi konferenciát.

A Magyar Tudományos Akadémia épületében megtartott konferencián a téma hazai és nemzetközi szakértői osztják meg gondolataikat a tehetséggondozás fontosságáról. Az esemény célja, hogy a meghívott nemzetközi delegáltak és szakemberek megismerjék Magyarország átfogó tehetséggondozó stratégiáját, és hogy elinduljon egy közép-és hosszú távú stratégiai gondolkodás a szakpolitikai szempontból legfontosabb tehetségprogramokról. A rendezvényt, a Miniszterelnökség Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter támogatásával a Nemzeti Tehetség Központ szervezi, a megnyitóbeszédet Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter tartja.

Az első alkalommal 2017-ben megrendezett konferencia idén is kiváló lehetőséget ad arra, hogy a résztvevők megismerjék a világon egyedülálló Nemzeti Tehetség Programot, annak legfontosabb elemeit és eredményeit, valamint, hogy hangsúlyozzák a tehetséggondozás nemzetstratégiai fontosságát.

A konferencián részt vesznek az Európa Tanács tagországainak Magyarországra akkreditált nagykövetei, illetve az Európa Tanács Oktatási Irányítóbizottságának (CDPPE) tagjai mellett, állami vezetők, nemzetközi szintű szakemberek, diplomaták, olimpia bajnok és a Nemzeti Tehetség Programban részvevő nyertes tehetségek közül többen is. Novák Katalin családokért felelős miniszter mellett felszólal többek között Mrs. Evis Kushi, az Albán Köztársaság Oktatási, Sport és Ifjúsági minisztere, valamint Mr. Milan Savić, a Szerb Köztársaság Ifjúsági- és Sport Minisztériumának államtitkára. A konferenciára közel 30 ország képviseletét és delegáltjait várják. A cél, hogy nemzetközi szinten is fenntartsák az érdeklődést a tehetséggondozás, a tehetségprogramok és a tehetségek iránt és hogy elinduljon egy párbeszéd az ET tagállamok között a tehetséggondozás fontosságáról.

A Nemzeti Tehetség Program keretében 2009 és 2021 között eddig több mint 16 000 projekt támogatásáról született döntés, több mint 26 milliárd forint értékösszegben, ezzel évente 300-350 ezer tehetséges fiatal vehet részt tehetsége kibontakoztatását segítő programban. 2022-ben a korábbi évekhez képest magasabb összeg, 4,4 milliárd forint jut a költségvetésben a Nemzeti Tehetség Program pályázataira, amelyek célja a tehetséges fiatalok elérése és támogatása.

A konferencia szervezője a Nemzeti Tehetség Központ (NTK), amely a magyar tehetséggondozás kiemelt állami tulajdonú intézményi szereplőjeként, szakmai és koordináló munkával segíti a kormányzati stratégia megvalósítását. A Társaság látja el több kiemelt hazai tehetséggondozó program megvalósítását, többek között a Stipendium Peregrinum ösztöndíjprogramot, és szervezi a legkiválóbb tehetséggondozó szakemberek, pedagógusok, szervezetek és települések elismerését megvalósító „Bonis Bona” és „Tehetségbarát Önkormányzat” díjak pályázati folyamatát is. Az NTK-nak elmúlt időszakban olyan hiánypótló szakmai tesztek köszönhetőek, amelyek a magyar oktatási viszonyokra adaptált, online módszerrel és pszichológusi közreműködéssel készült, hitelesített tesztekkel képesek tehetségazonosításra.

A konferencia a Nemzeti Tehetség Központ honlapján (https://ntk.hu/budapest-talent-summit-hun/) és facebook oldalán visszanézhető.