Egésznapos gyermeknapi fesztivál a tehetségeknek

Idén első alkalommal rendezte meg az Új Nemzedék Központ „Tehetségfesztivál” című rendezvényét gyermeknapon. Az eseménynek a Budakeszi Vadaspark Szilfa-tisztása adott helyet.

A rendezvényt Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár nyitotta meg, aki számára a gyermeknap üzenete, hogy minden gyermek biztonságban nőhet fel Magyarországon. A gyermekeknek két jó tanácsot adott: az egyik, hogy a legjobb ajándék, amit kérhetnek a szüleiktől, az a velük töltött idő, a második, ha valamiben jók, akkor számíthatnak a Nemzeti Tehetség Program támogatására is, hogy a lehető legtöbbet tudják kihozni magukból. Bátorító szavaival felhívta a jelenlévőket, hogy próbálják ki magukat eddig ismeretlen területeken is – legyen szó a tudomány, a művészet vagy a sport világáról.

Az eseményen köszöntőt mondott Jávor Balázs, az Új Nemzedék Központ tehetségfejlesztési igazgatója, aki kiemelte, hogy minden gyermekben rejlik olyan képesség, amelyet érdemes kibontakoztatni, és ezért minden erővel segíteni kell a tehetséggondozással foglalkozókat is. A gyermekeknek azt javasolta, hogy őrizzék meg magukban a kíváncsiságot, hogy minél szélesebb látókörük legyen a világra. Elmondta, hogy a rendezvény célja, felhívni a figyelmet a hazai tehetséggondozásban rejlő lehetőségek gazdagságára. A Tehetségfesztivál lehetőséget teremt közismert személyek előadásain, tehetséges fiatalok bemutatóin keresztül felkelteni az érdeklődést a művészeti, tudományos és sportteljesítmények, valamint az ezeket inspiráló tehetséggondozó programok tevékenységei iránt.

A programsorozatot a Csillagszemű néptáncegyüttes nyitotta meg látványos színpadi produkciójával.

 

A nagyszínpadon olyan hazai előadók tartottak eladásokat és vettek részt a pódiumbeszélgetéseken, akik különböző területekről (a művészetektől a természettudományokig) érkeztek és hiteles példaképek lehetnek a gyermekek számára. Megosztották személyes történetüket, hogyan ismerték fel saját tehetségüket, majd hogyan felfejlesztették, és ezáltal értek el jelentős eredményeket életükben.  A beszélgetések mind gyakorlati, mind módszertani szempontból segítették a pedagógusok munkáját is. Új ötleteket adtak számukra, és lehetőséget arra, hogy szakmai tudásuk gazdagodjon a tehetséggondozás terén. Az előadók: Bácsi Péter (világ- és Európa-bajnok, magyar birkózó), Lukoviczki Réka (blogger, motivációs előadó), Dr. Szalai Sándor (bolygóközi szondákra kerülő tudományos műszerek fejlesztője), Dr. Ősi Attila (geológus, paleontológus), Dr. Gerberné Farkas Zsuzsanna (a sikeres emberek 7 szokása és az eredményesség) és Végh Bálint (autóipari tanácsadó) egytől egyig kiváló példái annak, hogy a tehetség mellé párosuló kitartással, szorgalommal, motivációval, pozitív hozzáállással milyen sikereket lehet elérni.

A nagyszínpadi beszélgetésekkel párhuzamosan a kisszínpadon az ifjabb tehetségek is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Versenytáncosok, kötélugrók, zenészek, művészeti- és sportbemutatóit tekinthette meg a közönség.

A tematikus sátrakban a műhelymunkákat irányító szakemberek az élmény alapú tanulás eszközeivel segítették a gyerekek és a felnőttek bevonódását az egyes tehetségterületekhez kapcsolódó tevékenységekbe. Az interaktív standok között igazi kuriózumokkal lehetett találkozni. Az Őslénytani műhelyben megtudhatták a látogatók, hogy Magyarországon az iharkúti lelőhelyen a 85 millió évvel ezelőtt keletkezett kőzetekből milyen gazdag élővilág maradványait tárják fel a fiatal kutatók. A Technológiai alkotótérben a gyerekek többek között találkozhattak egy távirányítós robotemberrel, amely emberi képességeket utánozva cigánykerekezett, bukfencezett. A sikerhez vezető 7 szokás elnevezésű standon tájékozódhattak a látogatók a sikeres felnőtt élethez szükséges készségeket megalapozó módszertannal. A legkisebbek a Montessori játszóházban próbálhatták ki magukat, a nagyobbak pedig a tanulásmódszertannal is megismerkedhettek. Akik a jövőjükkel kapcsolatban szerettek volna informálódni, azok a Pályaorientációs tanácsadáson, vagy az Ösztöndíj börzén vehettek részt. A különleges hangszerek sátrában mindenki kedvére kipróbálhatta a legkülönfélébb hangszereket a citerától a tubáig. Volt, aki íjászatban tesztelte tehetségét, és volt olyan, aki a Teqball-al ismerkedett. A nem hétköznapi állatsimogatóban a bátrabbak érdekes kígyókat, gyíkokat, kaméleont tanulmányozhattak testközelből.

A nap sztárfellépője, Radics Gigi mindenkori profizmusával egyórás koncert keretében kápráztatta el rajongóit. A közönség egyszerre énekelte az ismerős dallamokat a lenyűgöző énekesnővel, aki hiteles példaképe lehet a gyermekeknek, hiszen népszerűségét és sikereit azáltal érte el, hogy a már nagyon fiatalon kibontakozó tehetsége kitartással és szorgalommal párosult.

A rendezvényünkről készített fotógalériát itt tudja megtekinteni.