Pályaorientációs napok és hétvégék 2017 őszén

Idén ősszel négy alkalommal vettünk részt a megyei Kormányhivatalok által szervezett pályaválasztási kiállításokon. A rendezvények alapvető célja volt, hogy segítséget nyújtson a pályaválasztás előtt álló diákoknak, szüleiknek a sikeres döntés meghozatalában, alapozva a helyi oktatási és munkaerőpiaci lehetőségekre.

A látogatók a kiállításokon átfogó ismereteket szerezhettek a térségben működő gimnáziumokról, szakgimnáziumokról, szakközép- és szakiskolákról, az iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbtanulási lehetőségekről, valamint az egyes szakmákról, a gyakorlati képzés feltételeiről, a képzőhelyet biztosító munkáltatók bevonásával. A középfokú oktatási intézmények az oktatott szakmák bemutatásával felvonultatták tagozataikat, fakultációikat, ezzel is ösztönözve a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és szüleiket a későbbi sikeres elhelyezkedést megalapozó szakma- és pályaválasztásra.

A diákok számára kérdőív kitöltésére, majd pszichológus szakember közreműködésével történő csoportos kiértékelésre volt lehetőség az Új Nemzedék Központ standjánál, amely a személyiség jellemzői és a pályaválasztás közötti kapcsolat vizsgálatára fókuszált. A személyiség típusai és a környezet közötti összefüggésből adódóan bizonyos személyiségtípusok olyan munkakörnyezetet keresnek, amely nekik megfelelő, ez a felismerés pedig segítheti őket a pályaválasztásban. Továbbá lehetőségük volt a Raven-féle Standard Progresszív Mátrixok (SPM) teszt kitöltésére is, melynek feladatai geometriai figurákat tartalmaznak, így kultúrától, nyelvi és életkori tényezőktől független módon működik, és az egyik legjobban használható csoportos szűrési eljárás a tehetségvizsgálatokban. A tehetségterületekhez kapcsolódóan a diákok képességfejlesztő játékokban is részt vehettek a standnál.

A pályaorientációs programok nemcsak a tehetségek, hanem szüleik és tanáraik, valamint a munkáltatók és a felsőoktatási intézmények számára is lehetőséget biztosítottak, külön rájuk szabott szolgáltatásokkal és tanácsadással, hogy ők maguk is támogatni tudják gyermekeiket, tanítványaikat a pályaválasztási folyamat során.