Mozgó célpont - a tehetség és a változás kutatásának lehetőségei

Az előadás a Tehetségek Magyarországa projekt kutatási programját tekinti át, fókuszban a konferenciasorozat aktuális állomásának fő témáját adó követő kutatásokkal. A 2016–2020 között megvalósuló uniós fejlesztési projekt keretében egy tizenhat témából álló kutatási program valósul meg, a tehetséges tanulók, a pedagógusok, a tehetséggondozó rendszer és a munkaerőpiac témacsoportjai köré szervezve.

A vizsgálatok különböző eszközöket alkalmaznak, így dokumentumelemzést, interjúkat és kérdőíves adatfelvételt is.  Egy részük a keresztmetszeti, mások a longitudinális kutatások műfajába sorolható.   Utóbbiak – így a konferencián bemutatott három követő kutatás is – kiemelt jelentőséggel bírnak a tehetséggel kapcsolatos összetett jelenségek tanulmányozása és a bizonyítékokra támaszkodó beavatkozások tervezése szempontjából. Az előadás kitér az idősoros adatokra támaszkodó, hosszmetszeti kutatások különböző (történeti, retrospektív és követő) típusaira és az ezekben rejlő lehetőségekre.

Elter András, történelemtanár, etnográfus. Korábban az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Educatio NKft. munkatársaként vett részt tehetségsegítő folyamatok megvalósításában, kidolgozásában. Oktatásfejlesztőként elsősorban a tehetségsegítés rendszerszintű megoldásain (tehetségszűrés, mentorhálózat, bizonyítékokon alapuló tervezés) dolgozik.  Érdeklődési körébe tartoznak a tehetségfejlesztés és a társadalomtudományok összefüggései. Jelenleg a Tehetségek Magyarországa uniós projekt szakmai vezetőjeként a Nemzeti Tehetség Központ munkatársa.
 

 

 

 

Dokumentumok: 
CsatolmányMéret
PDF ikon m_compressed_1_compressed_1.pdf0 byte